Sosyal – duygusal gelişimin günlük hayatta giderek büyük önem kazanmasının artık tesadüf olmadığını hepimiz biliyoruz. En başlarda sadece yaratıcılık veya empati becerisi sergileme olarak bilinen ve “duygusal zeka” adı ile tanınan sosyal ve duygusal gelişimin özü bundan daha fazlasını içeriyor.
Sosyal Duygusal Öğrenme (SDÖ) çocukların ve hatta yetişkinlerin yaşam verimliliği için temel becerileri geliştirmesine yardımcı olan bir süreçtir. SDÖ hepimizin kendimizle, ilişkilerimizle ve işimizle etkili ve ahlaklı biçimde baş etmek için ihtiyaç duyduğu becerileri öğretir.Bu beceriler duygularımızı tanıma ve yönetme, diğer insanlar için ilgi ve alaka geliştirme, olumlu ilişkiler kurabilme, sorumluluğunu alabildiğimiz kararlar verebilme ve zorlayıcı durumlarla yapıcı ve etik biçimde baş edebilmeyi içerir. Bu beceriler çocukların kızgınken sakinleşmelerini, arkadaş edinmelerini,çatışmaları saygılı biçimde çözmelerini, etik ve güvenli tercihler yapmalarını sağlayan becerilerdir.
SDÖ aynı zamanda okul gelişimi için de bir çerçeve özelliği taşır. SDÖ becerilerini öğretmek güvenli, ilgili öğrenme ortamları yaratmaya ve sürdürmeye yardımcı olur. SDÖ çocuklar ve gençlerde olumlu gelişimi destekler, problemli davranışları azaltır, ve akademik performansı, vatandaşlığı ve sağlıkla ilgili davranışları geliştirir.
Comments are closed.