Zor günler yaşıyoruz; kimimiz umudunu kaybediyor, kimimiz öfkeleniyor, kimimiz hüzünleniyor, kimimiz yok sayıyor,kimimiz hayatın anlamını sorguluyor, kimimiz aynı anda bir çok farklı duyguyu yaşıyor, bir duygu durumundan diğerine geçiyor.
Ben kendi adıma kolay umutsuzluğa kapılardanım, olayların olumsuz taraflarına takılırım, uzun sürede orada kalabilirim hani. Doğal olarak Ankara’da yaşanılanlardan ve kaybedilen hayatlardan sonra da karamsarlık çöktü içime. Ne olacaktı? Bizi neler bekliyordu? Nasıl koruyacaktık çocuklarımızı, sevdiklerimizi? Kafamda cevapsız sorular dönüp duruyor. Neden sonra yaptığım işi, insanlara aktarmak istediğimiz değerleri, becerileri hatırladım. Biz zaten hayatımızda şiddet olmasın, sorunların farklı çözümleri olsun, çatışmalar keskin taraflaşmalara neden olmasın diye bu yola çıkmamışmıydık. Sosyal Duygusal Öğrenme Akademisi ortaya çıkana kadar bu amaçlar için uğraşmamışmıydık. Bundan sonra da bu amaçlar için çalışmaya devam etmeyecekmiydik. Edecektik tabi ki…
İşte benim zor günler ile baş etme yolum bu olacak; önemine inandığım, gelişmesi için uğraştığım amaçlara daha güçlü olarak odaklanmak. Çünkü biz ekip olarak inanıyoruz ki sosyal duygusal öğrenme sayesinde gelecek nesiller daha barışçıl, daha etik ve daha empatik bireyler olarak yetişebilirler.
O yüzden kendime bir hatırlatma yazısı hazırladım. Sosyal Duygusal Öğrenme hakkında bir kaç önemli nokta*…
1- Sosyal Duygusal Öğrenme yaşam becerilerini öğrenmektir. Bireyin tüm hayatı boyunca kullanacağı yaşamsal becerileri kapsar.
2- Diğerleri ile nasıl olumlu ilişki/iletişim kuracağımızı öğretir. Çocuklar zor durumlar ve çatışmalar ile nasıl baş edeceklerini keşfederler.
3- Sosyal duygusal öğrenme bireysel farkındalık ile ilgilidir. Birey kendisini tanımayı, fark etmeyi öğrenir.
4- Duyguları tanımayı ve duygular ile baş etme becerilerini öğrenmek ile ilgilidir.
5- Etik (ahlaki) davranmayı ve sorumlu karar vermeyi öğrenmek de Sosyal Duygusal Öğrenmenin içindedir.
6- Daniel Goleman tarafından yazılan “Duygusal Zeka” kitabı ile bu kavram öne çıkmaya ve giderek önem kazanmaya başlamıştır.
7- Diğer insanların duygularını fark edebilme ve gerektiğinde buna göre davranışları düzenlemeyi içerir.
8- Öfke yönetimi ve güçlü duygular ile baş edebilmek ta Sosyal Duygusal Öğrenmenin bir parçasıdır.
9- Sosyal Duygusal Öğrenme grup ile işbirliği yapabilmeyi ve bir takım üyesi olarak çalışabilmeyi öğretir.
10- Sosyal Duygusal Öğrenme ile çocuklar akran baskısı ile baş edebilmeyi, olumlu değerler kazanmayı başarabilirler.
11- Sosyal Duygusal Öğrenme olumlu bir okul/sınıf ikliminin oluşmasını destekler çünkü çocuklar diğerlerine saygı duymayı öğrenirler.
12- Sosyal Duygusal Öğrenme sayesinde çocuklar kendilerini daha iyi tanırlar, güçlü yönlerini ve zayıf yönlerini keşfederler.
13- Sosyal Duygusal Öğrenme sayesinde kazandıkları iletişim becerileri okuldan sonraki iş hayatlarında da başarıyı getirir.
14- Sosyal Duygusal Öğrenme desteklendiğinde çocuklar şiddet eğitimli davranışlardan uzaklaşır.
15- Sosyal Duygusal Öğrenme okul öncesi dönemden başlayarak her yaşta geliştirilebilir.
16- Aslında Sosyal Duygusal Öğrenme ebeveyn ile bebek arasında kurulan bağ ile başlamış olur.
17- Sosyal Duygusal Öğrenme, öğrenme güçlükleri yaşayan ve özellikle sosyal ilişkilerde zorlanan çocuklarda önemli bir alandır.
18- Birey ileride hangi mesleği seçerse seçsin Sosyal Duygusal Öğrenmenin kazanımları geçerlidir.
19- Yetişkinlik hayatında eş, çocuklar ve iş arkadaşları ile kurulacak ilişkileri güçlendirir.
20- .Anne babalar Sosyal Duygusal Öğrenmeyi geliştiren en etkili öğretmenlerdir. Kendi hayatlarında kullandıkları beceriler ile çocuklarına model olurlar.
*Kaynak: Sosyal Duygusal Öğrenme ile ilgili bu 20 madde http://drpfconsults.com/25-things-you-dont-know-about-social-emotional-learning-sel/ kaynağındaki yazıdan çevrilmiştir.
İşte bu 20 madde ve hatta buna eklenebilecek daha nice 20 maddeler benim zor günler ile baş etme yöntemim. Her geçen gün daha fazla kişiye Sosyal Duygusal Öğrenme ile ulaşmak için çalışmaya devam.
Comments are closed.