Biliyoruz 1 Nisan geçti ama aslında mizaha hayatın her anında olduğu gibi sınıf ortamında da yer açabilmek için güzel bir fırsat(tı). Sadece bir gün için değil günlük rutinin bir parçası olarak gülmek, güldürmek, eğlenmek ne kadar doğal, ama bazen bir o kadar da uzak hayatlarımızdan.
Keyif almadan, eğlenmeden hayata tutunmak ne kadar zor ve aslında öğrenmek de çok zor. Okul ve sınıf tabi ki bir eğlenme merkezi, bir oyun parkı değil. Ama yapılan araştırmalar gösteriyor ki olumlu öğrenme ortamı ve eğlenerek öğrenme ile bilginin kalıcı olarak öğrenilmesi , günlük hayatta transfer edilmesi ve sınav başarısı arasında doğru orantı var. Bu kimse için sürpriz olmadı sanırız. Hepimizin hayatında favori öğretmenler olmuştur. Bu kişileri düşündüğünüzde bir yerlerde mutlaka mizah ile temas halinde olduklarını göreceksiniz. Öğretmenin işi öğrencileri eğlendirmek, güldürmek değil tabi ki ama mizahın insan ruhu üzerindeki iyileştirici ve güçlendirici etkisini bilirken bunu değerlendirmemek yazık olur gerçekten.
Sınıfta mizaha yer açacak 7 öneri…*
Mizaha yer açmak niyetindeyseniz bunu birçok farklı yolla yapabilirsiniz. Aşağıda bir kaç pratik öneriye yer verdik. Her şeyden önemlisi “alay” ve “iğneleme” okul ortamında kabul edilemez ve mizahın en önemli kuralı “kimsenin zarar görmemesidir”.
1- Öğrencilerden komik buldukları kitapları sınıf arkadaşlarına aktarabilecekleri paylaşım zamanları düzenleyin.
2- Konuşma balonları olmayan karikatürler için konuşmalar yazmalarını isteyerek yaratıcı ve mizahi düşünmeyi destekleyin.
3- Şaka günü düzenleyin. Güne başlarken, son derste ya da geçiş zamanlarında öğrencilerden sevdikleri şakaları, fıkraları arkadaşlarıyla paylaşmalarına fırsat verin. Esprilere önceden göz atmakta yarar olabilir 🙂
4- Kendinize gülün; hata yaptığınızda bunu öğrencilerinizle paylaşın ve birlikte gülün. Birine gülmek ile birlikte gülmek arasındaki farkı konuşun.
5- Karikatür ve çizgi dizlerden oluşan bir dosya oluşturun, bir kaç günde bir öğrencilerinizin seçimine göre sınıftaki panonuzda paylaşın.
6- Komik şapka, yanlış eşlenmiş çorap gibi komik giyinme şenlikleri düzenleyin.
7- Sınavlara, ödevlere esprili sorular ya da yönergeler ekleyin.
Mizah kalbimiz ile beynimiz arasındaki bağlantıyı güçlendirir. Bu bağın hep güçlü olması ve hiç kopmaması dileğiyle…
Bu yazı Prof. Maurice Ellias tarafından yazılan “Using Humor in Classrom” başlıklı yazından esinlenerek oluşturulmuştur.
Kaynak: http://www.edutopia.org/blog/using-humor-in-the-classroom-maurice-elias
Comments are closed.