Sosyal Duygusal Öğrenme 5 temel ögeye dayanır. Her biri bireyin sosyal duygusal gelişiminde önemli bir role sahiptir. Çocukluktan yetişkinliğe bu öğelerin anlam/içeriği değişse de ağırlığı değişmez. Birini diğerine tercih etmek pek mümkün olmasa da hayatın farklı sahnelerinde farklı roller ile öne çıkarlar.
Bu yazı karar verebilmek hakkında. Aslında tam karşılığı sağduyulu karar verebilmek. Vereceğimiz kararın sonuçlarını, sahip olduğumuz değerleri düşünerek karar verebilmek, dürtüsel ve tepkisel karar vermekten çok farklı.
Sabah uyanmamızla birlikte vermemiz gereken kararlar birbirini takip eder. Kimileri rutin işler ile ilgili kararlardır, kimileri ise uzun uzadıya düşünmeyi gerektirir. Seçimler yaparken sadece kısa dönemli sonuçları değil uzun vadeli sonuçları düşünebilmek, kendimiz kadar başkalarının güvenliğini de dikkate almak, sağduyulu davranmak, ahlaki olarak doğru olanı yapmak hiç kolay değildir aslında. Ama eğer kendi duygularımız kadar başkalarının duygularının da farkındaysak, şefkat ile yaklaşa biliyorsak bizden farklı olanlara, etrafımızda olanların farkındaysak, ihtiyacı olana bizden farklı düşüncelere sahip olsa da ilgi gösterebiliyorsak, dürtülerimizle değil vicdan ve aklımızla karar verebiliyorsak işte o zaman doğal olarak sağduyulu kararlar veririz.
Sağduyulu karar verebilme süreci bir anda olmaz tabi ki işte bu yüzden çocukluğun ilk yıllarından itibaren çocuklarımızı sağduyulu kararlar verebilmesini öğretmemiz, desteklememiz gerekir. Bunu başarmak için sadece doğru yanlışı göstermemiz yetmez, düşünmeyi, sorgulamayı, anlamaya çalışmayı öğretmeliyiz. Bu nedenle önce biz bunları öğrenmeliyiz. Bir karar verirken, seçim yaparken olası sonuçları düşünebilmek, ahlaki değerlerimizi göz önüne almak gerekir. Hayatımızın her alanında sorumluluk sahibi olarak, sadece kısa dönemli kazançları değil uzun dönemli sonuçları düşünerek vereceğimiz kararlar olması temennisiyle.
Comments are closed.