Oyun, en gelişmiş araştırma yöntemidir.
Einstein
Kirlenmek güzeldir diye bir reklam seyrederek büyüdüğümden midir bilinmez ama etrafı dağıtan ve kirleten oyunları oynamayı çok seve rim. Uzman olarak da çalışmalarımda, çocukların gelişimlerini desteklemek, onların sakinleşmesine destek olmak için de sıklıkla duyu oyunlarını kullanırım.
Duyu oyunları farklı duyuları etkinleştirmek üzerine oynanan oyunlardır. Bu sayede çocuk duyuları ile etrafını keşfedebilir ve çevresindekileri anlamlandırabilir. Aslında dış dünyadan gelen bilgileri anlamlandırmak üzerine kullandığımız 5 duyunun (görme, tatma, işitme, dokunma ve koklama) yanında beden farkındalığı ve denge de duyularımız olarak kabul edilmektedir. Duyu oyunları, bir yandan çocuğun eğlenmesini sağlarken bir yandan da çocuğun gelişimini destekleyen oyunlardır. Duyu oyunları ile beraber yaratıcılık, duygu yönetimi, problem çözme, dil becerileri, ince ve kaba motor becerileri gibi birçok beceri alanı desteklenmiş olur.
Dış mekanlarda bu tarz oyunlar oynayabileceğiniz gibi aslında iç mekanlarda da belirli düzenlemeler yaparak duyu oyunlarını keyifle oynayabilirsiniz. Size gereken eskimiş büyük t-shirtler ve kocaman muşambalar olacaktır.
Duyu oyunları oynayabileceğiniz farklı materyaller;
- Su
- Buz
- Kum, ay kumu, mercimek, bulgur, un, pirinç vb.
- Misketler
- Çiçek sulama topları (su ile şişen)
- Tıraş köpüğü
- Hamur ve kil
- Taşlar
- Parmak Boyası
- Yünler
- Süngerler
- Fırçalar
- Kullanılmayan CD’ler
Duyu Oyunları için Birkaç Fikir;
- Mercimek ile dolu kapta minik hayvanları arayalım
Büyük bir kabı birkaç paket mercimek veya kum gibi farklı materyaller ile dolduralım. Daha sonra bunların içine minik hayvanlar ya da misketler saklayalım. Saklı eşyaları bulurken keyif alırken incemotor, konsantrasyon gibi birçok farklı beceriyi de destekleyecek bir oyun. Bu oyuna farklı büyüklükteki kaplar, kağıt bardaklar, farklı çeşitteki kaşıklar gibi materyaller ekleyerek; mercimekleri bir kaptan diğerine taşıma oyununa da çevirebilirsiniz. Beden farkındalığını arttırmak için ise; mercimekleri eline döktüğümde nasıl hissediyorsun? Ellerin mercimeklerin içinde nasıl hissediyor? gibi sorular ile çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz.
- Artık materyalleri kullanarak ne gibi şekiller yapabiliriz?
Bir robot ya da bir kuş evi? Bir marakas? Belki bir çiftlik ya da bebeğine bir yatak? Yaratıcı düşünme ve problem çözümü gibi becerileri geliştirmek için keyifli bir oyun.
- Doğa yürüyüşleri- Farkındalıkla yürüme
Özellikle şehir hayatında doğadan çok uzak kalıyoruz. Hâlbuki sakinleşebilmemiz için doğa çok büyük bir kaynak. Etrafta hangi sesleri duyuyorum? Ne gibi kokular var? Yeri ayaklarımın altında nasıl hissediyorum? Yalın ayak dolaştığımda çimenleri ya da toprağı nasıl hissediyorum? Çamur içinde zıplamak, doğadan farklı materyaller elde etmek, çevremizi keşfetmek gibi birçok farklı alanda oyunlar oynanabilir.
- Su’dan buza balonlar
Bu keyifli oyun özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek için kullanılabilecek bir oyun J Bir balonun içine su doldurup içine minik bir obje (minik bir hayvan veya misket olabilir)atın. Daha sonra su dolu balonu buzdolabının buzluk bölümüne koyun. Birkaç saat sonra ( çocuğunuz bu oyun sayesinde beklemek için gerekli becerilerini de kullanacak) su dolu balon katılaşıp buza dönecek. Balonu dikkatlice makas ile kestikten sonra, bir kapta buzun tekrar suya dönüşmesini izleyebilir ya da minik bir oyuncak çekiç ile buzu kırıp içerdeki objeyi kurtarabilirsiniz.
Keyifli Oyunlar,
Suzi Mizrahi
Kaynaklar:
Exploring the Benefits of Sensory Play (2016). https://www.goodstart.org.au/news-and-advice/october-2016/exploring-the-benefits-of-sensory-play
Comments are closed.