Günaydın aslında sihirli bir kelime olabilir. Gün’ün açtığını, yeni bir günün başladığını haber vermez sadece birine “günaydın” dediğinizde onun günü de aydınlatabilirsiniz aslında. İşte sihirli gücü buradan gelir. Benzer güç “özür dilerim” ve “teşekkür ederim” de de vardır mesela.
Bu kelimelerin gücü aslında duygusal paylaşımlarından gelir. Bu yazıyı aklıma düşüren de böyle bir paylaşım oldu işte. Dün bir telefon görüşmesi yaptım. Öğle saatinde, yoğun ve zorlayıcı işlerin ortasında gelen bir telefondu. Çok sevgili bir meslektaşım ve birlikte çalıştığı sınıf öğretmeni ile beni arayıp birlikte yürüttüğümüz süreç için teşekkür etmek istemişler. Çok mutlu oldum, gururlandım ama yaptığımız iş ile ilgili teşekkür aldığım için değil de olumlu duygularını benimle paylaştıkları için. Söylemeye belki gerek yok ama günümün geri kalanı çok rahat ve keyifli geçti.
İçten bir özür, samimi bir teşekkür, güler yüzlü bir günaydın çok güçlüdür, değerlidir. Bunları layıkıyla çocuklarıma öğretmeliyiz, geçirmeliyiz bekli önce biz biraz hatırlamalıyız. Laf olsun diye, robotik olarak yapılan selamlaşmalardan , özürlerden bahsetmiyorum. Karşımızdakinin varlığının farkına vararak, duygularını hissederek, onu gerçekten önemsediğimizi hissettirerek, empati kurarak ilişki kurmaktan söz ediyorum. Zaman hızlı akıyor ya, aynı anda birden fazla iş yapıyoruz ya, gerçekten özen göstererek değil de otomatik olarak yapıyoruz ya bazı şeyleri işte ondan bahsediyorum.
İkinci Adım derslerinde çocukların sosyal duygusal becerileri öğrenmeleri ve pekiştirmeleri için kullanılan bir yöntem var. Adı “Öğrenme Aktarımı”; ismi sıkıcı ama içeriği çok kıymetli. Çocukların öğrendikleri sosyal becerileri gün içinde farklı zamanlarda nasıl kullanacaklarını önce “Hayal Et“melerini sonra “Hatırla“malarını en son olarak da “Pekiştir“melerini destekleyen bir sistem.
Bu yazının sonunda sizin için bir ödev var. Bu yazıyı okuduktan sonra biraz zaman ayırıp önce gün içinde Birinden gerçekten “özür dileyebileceğiniz” ya da içten bir “Günaydın” diye bileceğiniz anları “Hayal Et“menizi rica ediyorum. Son gün sonunda günü gözden geçirip gün içinde “teşekkür ettiğiniz, günaydın dediğiniz vb” anları “Hatırla“yın lütfen. Ve bu becerileri her gün, her an kullanarak “Pekiştirin” ki hem siz hem çocuğunuz bu becerilerin sosyal ilişkileri zenginleştirici etkisini keşfedin.
Ece Akın Bakanay
Comments are closed.