Emoji kelimesindeki “E” görsel, “Moji” ise karakter anlamına geliyormuş. Sanal dünyada kişinin ifade yansıtması gibi algılayabilirsiniz emojileri. Ben uzun yıllar Emoji kelimesinde yer alan “emo” harflerinin İngilizce “emotion:duygu” kelimesinden geldiğini düşünüyordum! Yani hemen hemen her mesajımızda kullandığımız, hatta kullanmazsak “eksik”, “ciddi” veya “duygusuz” bir ifade olduğunu bize düşündürten ifadeler. Mesajlarımıza bu ifadeleri eklememeye çalışmak ve sadece kelimelerin gücüne güvenmek ayrı bir yazının konusu olabilir. Ben bugün biraz farklı bir pencereden bakmak istiyorum: Sizce emojiler çocukların duyguları ve farklı duyguların ifadelerini öğrenmelerine yardımcı olabilir mi? Veya tek bir duygunun ifadesi için kaç farklı görsel ifade kullanabiliriz?
9 yaşındaki oğlum yeni yeni mesaj atmayı öğreniyor ve mesajlarına uygun gördüğü emojileri yerleştiriyor. Fark ettim ki “Anne seni özledim” sözlerine bazen ağzı kocaman açılmış bir gülen yüz eşlik ederken bazen de gözyaşı damlacıklı bir emoji ekliyor. Sözlü ifade aynı olsa da, aynı durumun yarattığı duygu farklı olabiliyor.
“Anne seni özledim” : “Anne seni özledim” :
Aynı duruma eşlik eden bu iki farklı emojiyi gördükten sonra fark ettim ki “mutluluk” hissi için tam 12 tane ifade var! Üzüntü için bu sayı yine 12 iken, kızgınlık için ise 3. Daha karmaşığı ise, bazı emojileri hem kızgınlık, hem üzüntü, hem hayal kırıklığı için kullanabiliriz.
Bu durumda sanırım bu emojileri kullanmak korkulanın aksine yeni nesli duygulardan uzaklaştırıp mekanik, dijital vb kılmıyor. Yeni nesil tek bir durum için farklı farklı ifadelerle oldukça zengin bir duygu repertuarına da hakim olarak büyüyor. Bizlerin zamanındaki “Bir tane iki nokta üst üste ve parantez kapatma” işaretinden oluşturduğumuz iptidai bir gülen yüze kıyasla 12 farklı mutluluk ifadesinden seçim yapmak zor olsa da, çocuklar tek bir duygunun yelpazesinden istediklerini seçebiliyorlar.
Comments are closed.