“Duygusal davranıyorsun”, “Ne olur duygusal tepki verme”, “Çok duygusal bir çocuk, her şeyden etkileniyor” bu ve benzeri cümlelerde kullanıldığı şekliye duygusal kelimesi sanki olumsuz bir anlama sahipmiş gibi görünüyor. Bir tür zayıflık, belki düşünmeden hareket etmeyi ya da davranmayı çağrıştırıyor.
Duygusal Zeka ya da Sosyal Duygusal Öğrenme tanımlamalarının içinde baktığımızda ise duygusal beceriler diğerlerinin ve kendi duygularının farkında olmak, empati kurabilmek, çatışma yaşanılan zor durumlar ile baş edebilme becerilerini kapsıyor. Bu açıdan bakıldığında hepimizin hayatında önemli yer tutan, sağlıklı iletişim ve ilişki kurmamızı sağlayan becerilerin tümü duygusal beceriler.
Duygular önemlidir, davranışlarımızı, ilişkilerimizi, tepkilerimizi belirler; öğrenmek, gelişmek için itici güç olarak önemli bir rol oynarlar. Belki de bu nedenle duyguları kontrol etmek onları bastırmak anlamına gelir diye düşünürüz. Aman kızgınlığımızı göstermeyelim, üzüntümüzü belli etmeyelim diye uğraşırız ama aslında ihtiyacımız olan duyguları kontrol etmekten-bastırmaktan önce, onları anlamak daha sonra da düzenlemektir. Duygularımızı anlarsak, onları ifade edebilirsek, nasıl davranacağımızı belirleye biliriz.
Duygusal becerileri geliştirmek için hiçbir zaman çok geç değildir ama tabi ki ne kadar erken o kadar iyi 🙂
Çocuklarımız için isteklerimizi, beklentilerimiz, hayallerimiz farklılık gösterebilir ama çoğunlukla kendi ayakları üzerinde durabilen, sorumluluklarını bilen, iyi iletişim kurabilen, kendi ifade edebilen, öz güveni yüksek, merhametli, zorluklar le başa çıkabilen bireyler olmalarını isteriz. Tüm bu alanların temelinde ise aslında duygusal beceriler bulunur.
Çocuklarımızın Duygusal Becerilerini Geliştirmek için;
- Duygularını ifade etmelerine fırsat verin. Duyguları ifade etmelerine fırsat vermek her davranışı kabul edeceksiniz anlamına gelmez. Hatta duyguları ifade etme becerisi geliştikçe olumsuz davranışlarda azalma olacaktır. Kelimeleri kullanabilen bir çocuk tepkilerini davranışla göstermeye daha az ihtiyaç duyacaktır.
- Duyguları tanımasına ve isimlendirmesine yardım edin. Duyguları isimlendirmek erken yaştan itibaren duygulara ait kelime dağarcığının gelişmesine katkıda bulunmak çocukların kendilerini daha rahat ifade etmesini sağladığı gibi diğer insanların duygularını da daha kolay anlamalarına yardımcı olur.
- Oyun güçlü duyguların ortaya çıkmasında önemli bir role sahiptir. Çocuklar kendilerini korkutan, endişelendiren, etkileyen durumları oyun üzerinde aktarırlar. Saldırgan eğilimleri güçlendirecek diye sizi endişelendiren oyunlar aslında bir şekilde çocukların güçlü duygular ile baş etmesine yardımcı olabilirler. Oyun duygusal aktarımlar için en güçlü ve etkili yoldur.
- Ve tabi ki en önemli madde: Model olun. Sizler kendi duygularınızı ifade edebildikçe çocuklarınız da bunu öğreneceklerdir.
Comments are closed.