“ Colarado ve Denver Üniversiteleri tarafından ortaklaşa yapılan ve örneklemi altı yaşında 70 tane çocuktan oluşan bir araştırmada; çocukların yapılandırılmış aktivitelere daha çok zaman ayırmalarının; kendi kararlarını verebilme, bir amaç doğrultusunda çalışabilme ve öz düzenleme becerilerini olumsuz yönde etkilediği bulgulanmış. Araştırmacılar vakitlerini daha az yapılandırılmış aktivitelere ayıran çocukların yürütücü işlevlerinin, yapılandırılmış aktivitelere ayıran çocuklardan daha gelişmiş olduğunu bulmuşlar. Araştırmada öneri olarak; çocuklara kendi zamanlarını organize etme ve bu zamanın sorumluluğunu alma becerilerinin öğretilmesinin önemi vurgulanıyor. “
Bir amaç ya da hedefe yönelik çalışırken kullandığımız becerilerden olan plan yapmak, karar vermek, bilgiyi kullanmak, görevler arası geçiş yapmak ve o anda aklımıza gelen dikkat dağıtıcı düşüncelerin ve duyguların etkisini azaltmak için bize yardımcı olan beceriler yürütücü işlevlerden oluşur. Yürütücü işlevler ise çoğunlukla çocukluk dönemi boyunca gelişir. Bu beceriler çocukların okula hazır oluş düzeylerini, akademik ve hatta yetişkinlik dönemindeki hayat başarılarını yordayıcı niteliktedir. Yürütücü işlevleri gelişmiş olan çocukların ruhsal açıdan daha sağlıklı, sosyal açıdan daha aktif ve hayat başarısı olarak daha iyi konumda olma olasılıkları yüksektir.
Bu araştırma süresince araştırmacılar ailelerden bir hafta süresince çocuklarının yaptığı aktiviteleri kaydetmelerini istemişlerdir. Ailelerden gelen raporlara göre her bir çocuğun o süre içerisinde yapılandırılmış ve daha az yapılandırılmamış aktivitelere katılım oranı ölçülmüştür. Yapılandırılmış aktivite olarak kast edilen şeyler; önceden organize edilmiş ve bir yetişkin tarafından süpervize edilen tüm aktiviteler; örneğin müzik dersine ya da basketbol kursuna gitmek. Yarı yapılandırılmış ya da yapılandırılmamış aktivite olarak kast edilenler ise aktivite süresince çocuğun lider olduğu, süreci yönettiği ve ne yapılacağına çocuğun karar verdiği aktivitelerdir. Serbest oyunun her şekli bahsedilen kategoriye girmektedir.
Araştırmacılar, çocukların yaptıkları etkinlikte ya da işte zamanlarını nasıl harcadıklarının kontrolü ne kadar ellerinde olursa, bir sonraki aşamada ne yapmaları gerektiğine ve bunun için gerekli olan zamana o kadar hâkim olduklarını varsaymaktadırlar. Örneğin; öğle vakti boş zamanı olan bir çocuk kendi inisiyatifi ile kitap okumaya karar verebilir. Okumayı bitirdikten sonra okuduğu kitap ile ilgili bir resim çizmek isteyebilir ve çizdiği bu resmi akşam ailesine gösterebilir. Bu çocuğun yaptığı faaliyetlerden kazanımı, aynı şeyleri bir yetişkinin yönergesi ile yapan bir diğer çocuktan daha fazla olacaktır. Gerçekten de araştırmacılar o haftanın sonunda çocukları kelime bilgisi ve sözel dili akıcı şekilde kullanma becerilerinde bir dizi teste tabi tuttuklarında etkinlikleri yapılandırılmamış olan çocukların daha başarılı olduklarını görmüşler.
Yapılandırılmış aktivitelerin çocuklar üzerinde yarattığı bu olumsuz etkinin sebebi ise şu: Çocuğun yapacağı bir işte yönergeler bir yetişkin tarafından verildiğinde; çoğunlukla sadece bununla yetinmeyip daha sonrasında olabilecek şeyler, oluş zamanları ve sıralama da yetişkin tarafından veriliyor. Bu ise çocuğun yürütücü işlevlerinin örneğin düşünme, planlama, strateji oluşturma becerilerinin gelişimini yavaşlatıyor.
*Bu yazı, orijinal metinden çevrilmiştir.
Kaynak: http://blogs.edweek.org/teachers/teaching_now/2014/07/study_too_many_structured_activities_hinder_childrens_executive_functioning.html
Comments are closed.