1) “Bu sana kendini nasıl hissettirdi?”
Çocuğun özellikle yoğun duyguları olduğunda onları isimlendirebilmesi hem sakinleşebilmesi hem de problemlerini çözebilmesi için ilk adım.
2) “Beni de bazı şeyler korkutur?
Anne ve babanın da kendi duygularını konuşması, örnek vermesi çocuğun duyguları fark etmesi ve adlandırması için gereklidir….
3) “Sence bu durumda kardeşin/ablan/ağabeyin/arkadaşın nasıl hisseder?”
Kavga, çatışma gibi bir durum yaşanmadan önce durup kendini başkasının yerine koymak, karşısındakinin duygusunu anlamak, çocuğun dürtüsel davranışlarını azaltacaktır.
4) “Sence bu hikayedeki kahraman nasıl hissediyor? Sence neden böyle davranmayı seçti?”
Kendisi üzerinden değil de kitaptaki karakterler üzerinden konuşmak çocuğun bazı sosyal senaryoları önyargısız olarak analiz etmesi için mükemmel bir fırsattır.
5) “Sence bu hangi duygu?”
Küçük bir oyun önerisi. Farklı mimikler yaparak çocuğunuzdan gösterdiğiniz duyguyu tahmin etmeye çalışmasını isteyin. Sonra o da farklı mimikler ile başka bir duyguyu göstermeye çalışsın. Bir sonraki adım hangi durumlarda bu duyguların ortaya çıktığını konuşmak olabilir.
6) “Süper güçlerin olsaydı, birilerine yardım etmek için hangi gücünü kullanırdın?”
Çocuğunuz acaba hangi bireylerin/ canlıların ihtiyaçlarının farkında. Hayal gücünü de kullanarak empati becerisini geliştirebileceğiniz keyifli bir etkinlik.
7)“Sen 7 yaşındayken nasıl biriydin?”
Siz de çocukluk anılarınızı, çocukken hissettiklerinizi çocuğunuzla paylaşın. Hatta çocuğunuzun bu soruları büyükanne ve büyükbabalarına da sormasını sağlayın.
Anıları, duyguları, farklılıkları ve benzerlikleri paylaşmak çocuğunuzun farklı yaşantılar hakkında farkındalığını arttıracaktır.
Comments are closed.