Sohbet etmek, dertleşmek insan olarak duygularımızı birbirimize aktardığımız, grup içinde var olmanın tadını çıkardığımız anlardandır. Ancak bazı sohbetler ve konuşmalar diğerlerinden farklıdır. İngilizcede “Trouble Talk” olarak geçen bizim ise “Başa Dert Açan Konuşmalar” dediğimiz bu farklı konuşmaları önlemenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle dijital iletişim yöntemlerinin hızla artması, fotoğraf çekmenin kolaylaşması, grup sohbet seçeneği sunan uygulamalar, ve sosyal medyanın “beğeni” alma etkisi bu konuyu daha da önemli hale getirdi. Daha çok ergenlikle beraber gündeme gelse de bu tür konuşmaları tanımaları ve bu konuşmalarla nasıl baş edeceklerini, kendilerini nasıl koruyacaklarını daha küçük yaşlarda öğrenmeleri önemli.
Önce anlayalım; başa dert açan konuşmalar nelerdir?
- Dedikodu yapmak
- Söylentileri yaymak
- Başkası hakkında saygısızca konuşmak
- İzniniz olmadan başkasına ait bilgiyi paylaşmak
- Az bilgiyle, doğruluğundan emin olmayan bir durumu yüzde yüz doğruymuş gibi lanse etmek
- Küçük grupta paylaşılan bir bilgiyi daha büyük bir grupla paylaşmak.
Tüm bu konuşmalarda karşı tarafın rızasına dair bilgi olmaması, bilginin doğruluğu, yanlış anlama/anlaşılma ihtimalleri söz konusu olsa da baş etme ve önleme yollarının temel ilkeleri aynıdır:
- Bu tür konuşmalara, sohbetlere, sözlü veya yazılı bir biçimde katılmamak
- Dedikoduları yaymamak
- Sohbet sırasında konuyu değiştirmek
- Kendine güvenli bir biçimde böylesi bir sohbetin içinde yer almaktan hoşlanmadığını söylemek
- Size iyi gelen ve güvende hissettiren arkadaşlarla beraber olmak.
Bu tür konuşmaların elbette çekici bir yanı vardır. Başkası hakkında konuşmak, başkasının yetersizliğini sohbet malzemesi yapmak, özel hayatlarda neler olup bittiğini grup içinde dedikodu olarak konuşmak insanoğlu için yıllardır süregelen ve ilgi çeken bir alandır. Televizyonlardaki magazin/dedikodu programları, Instagram ve benzeri uygulamalar, “like” kültürü, bu tür sohbetlerin yapılmasını çok daha kolay ve erişilebilir hale getirdi. Dolayısı ile bu tür konuşmalar da daha erken yaşlardan itibaren çocuklarımızın karşısına çıkmaya başladı.
Aşağıda yer alan uygulamayı iste ebeveyn ister eğitimci olarak yapabilir, bu uygulama ile söylenen sözü geri almanın, yayılan dedikodu ve söylentinin kişileri nasıl zor durumda bırakabileceğine işaret edebilirsiniz.
Diş Macunu Uygulaması
Öğrencilerinizle birlikte diş macununu sıkınca dışarıya çıkan (dedikoduları yaymak, söylenti çıkarmak vb.) macunu tüpe geri koyamamak (söyleneni geri alamamak) arasındaki bağlantıyı kurmalarını sağlayabileceğiniz bu uygulama için;
- Her 4-5 çocuk için bir tüp diş macunu, kağıt havlu, her öğrenci için bir kürdana ihtiyacınız olacak.
Her gruba diş macunlarını ve kağıt havlularını dağıtın. İlk olarak tüm diş macununu kağıt havluya boşaltmalarını söyleyin. Bunu yapmak için sadece 1 dakikaları olsun. Ardından tekrar başlamalarını söyleyin ve bu sefer 3 dakika süre verin. Kürdanları kullanarak diş macununu tüpe geri koymalarını isteyin. Değişik yöntemler kullansalar da bunun imkansız olduğunu kısa sürede fark edeceklerdir.
Yazı için kullanılan kaynak: http://selspace.ca/modules/effective-communication/effective-communication-junior/trouble-talk/?fbclid=IwAR2UKz2REUpFmZY-g8RvM1MrFf7ryE8L5mZUBdLwTDk8DhdH1hSs6iBYjnU
Comments are closed.