Stres, yaşamın doğal bir parçasıdır. Ebeveynler olarak, çocuk yetiştirirken zaman zaman stresli durumlarla karşılaşırız. Bazen bu zor durumlarda kontrolü ele almak için, her şeyi birden yapmaya çalışır, iş yükümüzü daha da artırırız. Ancak bunlar genellikle daha ağır yaşam koşullarına yol açar, bizi daha çok zorlar. “Bizi rahatsız eden, stres yaratan düşünceler içinde olduğumuz zaman, stresle baş etmek için çeşitli yollar ararız. Kimi zaman mücadele eder, kimi zaman sorunları görmezden gelmeyi seçebiliriz. Böylelikle yok olup gideceklerini umarız.” (Şimdiki Zamanın İçinde, Selmin Erk)
Stresle baş etmenin bir yolu da farkındalığı bilinçli olarak yönetmeyi öğrenmektir. Yaşamımızın tam kontrolünü sağlayamayız, ancak Mindfulness/ Farkındalık yaklaşımıyla, zihnimizi sakinleştirebilir, zorluklarla daha kolay baş edebilir, iç gücümüzü ve verimliliğimizi artırabiliriz. Bu egzersizlerden hem çocuklar hem de ebeveynler yararlanabilir.
“Çok eski zamanlarda Hindistan’da askerlerden kaçan bir hırsız, karanlık bir sokağa girer. Kenarda bir dilenci uyumaktadır. Çaldığı küçük ama son derece değerli taşla yakalanmak istemeyen hırsız, bu taşı dilencinin cebine koyar. Daha sonra dilenciyi bulup taşı ondan almayı amaçlamaktadır. Ancak kaçarken askerler tarafından öldürülür. Dilenci artık zengin bir adamdır, cebindeki değerli taş nedeniyle hayat boyu zenginlik içinde yaşayabilir. Ancak hiç cebine bakmadığı için ne denli zengin olduğunu bilemeden hayatının sonuna kadar dilenci olarak yaşar.” (Search Inside Yourself/ Kendini İçinde Ara, C. M. Tan)
Farkındalık yaklaşımıyla ebeveynleri olarak çocuğun, kaygısını yatıştırıp, sakinleşmesi, içinde var olan beceri ve yeteneklerin farkında varmasını sağlayabiliriz. Aynı zamanda biz ebeveynler de çocuklarımızı sakin bir zihinle gözlemlediğimizde, onlarda, önceden fark etmediğimiz zenginlikler bulabiliriz.
Selmin ERK
Comments are closed.