İlkbahar ile beraber doğaya bir canlılık geliyor ancak yine de baharın bir geçiş dönemi olduğunu unutmamak gerek. Bu geçiş dönemi , insanlar için fakında olmadan yorucu bir süreç haline gelebiliyor. Özellikle güneşli günlerde, dışarıda olamamak, rutin ve kimi zaman sıkıcı işleri yapıyor olmak bireyi çalışma motivasyonu açısından zorluyor. Bunun yanında, doğadaki fiziksel değişimler, insan vücudu üzerinde de etkili. Bu nedenle bahar aylarında hem evimizi, hem bedenimizi hem de ruhumuzu bir arınma sürecine sokmak önemli.
Okul ve sınıf ortamına baktığımızda da işler bezer yönde ilerliyor. Öğrencilerin ve öğretmenlerin birçoğu sene sonuna yaklaşırken kendilerini yorgun ve motivasyonu düşük hissediyorlar. Bu süreci değiştirmek için sosyal duygusal becerilere daha da çok tutunmak gerekiyor. Hoşgörüye, sosyal ve duygusal desteğe ihtiyaç duyulan bir süreç… Öğrencilerin bireysel olarak ve sınıf olarak geçiş dönemine hazır olabilmesi için oksijen maskeleri önce öğretmenlere çünkü öğretmenin kendini iyi hissedişi tüm sınıfı olumlu bir biçimde etkilemekte ve desteklemekte…
Öğretmenlerin stresten arınmak için kullanabilecekleri 7 arınma/detoks yöntemi;
1. Çevirim dışı olun ve teknolojiden uzak kalın
Boş anımız hiç yok, her an telefon, tablet ya da bilgisayar, televizyon başındayız. Trafikte bile arabaların içinde hep telefonların ışıkları yanıp sönüyor… Boş kalamıyoruz, her an ulaşılabilir durumdayız. Bu nedenle de beynimiz hiç dinlenmiyor. Arınma döneminde tavsiye edilen belirli sürelerde çevirim dışı ve teknolojisiz kalabilmek. Başta bu süreç sizi zorlayabilir ama küçükken yaşadığınız gibi sıkılmanın lüksünü yaşatın kendinize. Kahvenizi alarak pencerenize konan kuşu, gökyüzündeki bulutların şeklini fark edin, sokaktan gelen sesleri dinleyin, ailenizdeki bireylerin keyfini sürün, daha çok karşılıklı sohbet edin, oyunlar oynayın.
2. Vücudunuzu fiziksel olarak dinlendirin
Bu süreçte, vücudunuzun ihtiyacı olan kaliteli uykuyu alması için özen gösterin. Gerekirse akşamüstleri biraz uzanın, uyumuyorsanız bile rahatlamak ve sakinleşmek için kendinize vakit ayırın. Bir yere yetişmek zorunda olmadan, aceleniz olmadan kendinizi dinleyebileceğiniz bir süre yaratın kendinize.
3. Ruhunuzu besleyin
Uzun zamandır okumak istediğiniz ama okumak için vakit ayıramadığınız kitapları, size ilham veren yazarları okuyun. Bu okuduklarınız işiniz hakkında olmasın, sadece size keyif vermesi için bir şeyler okuyun bu sefer. Sizi rahatlatacak, mutlu edecek herhangi bir şey olabilir; roman, şiir, hikaye ya da bir dergi yazısı hiç fark etmez sadece size keyif versin yeter…
4. Dikkatli ve sağlıklı beslenin
Özellikle çalışırken sabah kahvaltısı ve öğle yemeğinin geçiştirilmesine ve kimi zaman atlanmasına sık sık rastlıyoruz. Arınma süresince mutlaka sağlıklı ve besleyici yiyeceklerin tüketilmesi önemlidir. Aynı zamanda, öğünler hızlıca geçiştirilmemelidir de. Sağlıklı yemekler ve kendimize öğünler için uygun zamanı tanımak hem fiziksel olarak bedenimizi hem de ruhumuzu beslemek için önemlidir. Bu sayede hem fiziksel hem de duygusal olarak kendimizi daha güçlü hissedebiliriz.
5. Bol bol su tüketin
Birçok gün, gün içinde suyu çok az tüketiyoruz. Ama vücuttaki su eksikliği, baş ağrılarına, gerçek dışı bir şekilde aç hissetmemize neden oluyor. Vücudumuz susuzluk ile baş etmeye çalışırken hem yorgun hem de tükenmiş hissetmemiz çok normal. Bu yüzden alınması gereken su miktarını aldığınızdan emin olun gerekirse ne kadar su içtiğinizi hesaplayın.
6. Hareket edin
Ders anlatırken ayakta olmak, sınıflar arası mekik dokumak vücudunuza yeterli hareketi sağlamıyor. Bilakis sürekli sınıflara yetişmek için koşuşturmak başlı başına bir stres faktörü. Bu nedenle mutlaka bu süreçte stres olmadan fiziksel etkinliklere yer verin. Koşabilir, yürüyüş yapabilir ya da sizin hoşunuza giden bir spor dalını seçebilirsiniz. Hazır havalar düzeliyorken oksijeni de bol bol alabileceğiniz, doğanın içinde olabileceğiniz sporları seçmeniz de ek fayda sağlayacaktır.
7. Meditasyon tekniklerini uygulayın
Önce kendimizi dinlemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Araştırmalar gösteriyor ki öğretmenler bir günde ortalama 1400 karar veriyor. Bu gerçekten yorucu bir süreç. Bu süreçte acaba kendi iç sesinize odaklanabiliyor musunuz? Arınma sürecinizde, kendinize sessiz bir yer bulun. Önceliklik olarak, gözlerinizi kapatın ve nefes alış verişinizi takip edin. Aklınıza gelen fikirler, problemler ve düşüncelere biraz dur deyin ve sakinlik okyanusunda biraz yüzün. Meditasyona ilgi duyuyorsanız bu alanda destek veren kurumlara başvurmanızda fayda var. özellikle son zamanlarda “farkındalık (mindfulness)” eğitimleri üzerine çalışmalara sık sık rastlıyoruz. Bu çalışmalar, hem sizin rahatlamanızı sağlayacak hem de bu teknikleri zaman zaman sınıfınızda da uygulayarak öğrencilerinizi destekleyerek sınıf iklimi üzerinde etkili değişimlere imza atmış olacaksınız .
Kendinizi bir bütün olarak yenilediğiniz ve ilk desteği kendinize verdiğiniz bir bahar diliyoruz.
Kaynak: http://busyteacher.org/11957-too-tired-to-teach-7-tips-detox-destress-regain.html
Comments are closed.