Sosyal duygusal gelişim yaklaşımını bir kez de böyle inceleyelim dedik.. Sizler de kelimelerin bu yeni yorumlarını belki sözlüklerinize eklersiniz.. 🙂
A Anlayış
Farklılığı, bizim gibi olmayanı, ya da tam da bizim gibi olanı içimize sindirebilmek için gerekli olan; anlayış..
B Bekleyebilmek
Sosyal duygusal gelişimi desteklemenin en önemli yollarından biri bekleyebilmek, beklerken kendimizi uygun yollarla oyalayabilmektir.
C Can sıkıntısı
Peki beklerken gelen can sıkıntısı? Araştırmalar gösteriyor ki, yaratıcılığın eşikte durduğu anların habercisidir can sıkıntısı.
D Duygusal dayanıklılık
Duygusal dayanıklılık günümüzdeki stresi yönetmek için gereklilik haline geldi.. Duygusal dayanıklı bireylerin özelliklerini anlatan yazımıza bloğumuzdan ulaşabilirsiniz.
E Empati
Söylenecek çok şey var ama özünde , “Empati değişimi başlatır”.
F Farkındalık
Sosyal duygusal öğrenmenin iki temeli “Bireysel farkındalık” ve “Sosyal farkındalık” tır. Bu ikisine özen gösterdiğimizde ilişkilerimizi daha iyi yönetebiliriz.
G Gülümsemek
Gülümsediğinizde yüzünüzde çalışan kasların çokluğundan bahseder araştırmalar. Biz de ekleyelim; gülümsediğinizde kalbinizdeki kaslar da güçlenir 🙂
H Herkes
Biliyor musunuz sosyal duygusal öğrenme yaklaşımı herkes içindir. Yaşa, ırka, cinsiyete bakmadan hepimizin ilişkilerini ve kendimizi geliştirmemize yardım eder.
İ İlgi
Bebekler bile çok erken dönemlerden bu yana ilgilerini belli ederler. İlgi ve şefkat özümüzde vardır, yeter ki yer açalım..
K Kitaplar
Yapılan bir araştırmaya göre, hepimizin empati becerimizi desteklemenin yolu kitap okumaktan geçiyor.. Kitaplar sosyal duygusal öğrenmeyi geliştirmenin en keyifli yoludur..
L Lüks (mü?)
Hayır değil. Sosyal duygusal öğrenmenin desteklenmesi lüks değil, her yaş için gerekliliktir. Çünkü SDÖ yaklaşımı barışı destekler.. Barış ise su gibi temel bir ihtiyaçtır.
M Mutluluk
Mutluluğu çocuklarımıza öğretmek için dikkatli bakmak, kalbimizle görmek gerekir. SDÖ yaklaşımına göre mutluluk bir şart değil, “an”da olmak, o anın tadına varabilmektir.
N Nefes
Hadi derin bir nefes alın.. Nefis bir domates çorbasını koklayın… Ardından soğutmak için üfleyin.. İşte size bir sakinleşme tekniği 🙂
O Olumlu
Olumlu sınıf ikilimi oluşturmada SDÖ’nün çok büyük yeri olduğunu biliyor muydunuz? Peki sınıfta SDÖ desteklendiğinde öğrencilerin notlarının da yükseldiğini?
Ö Özür dilemek
Çocuklarınızdan özür dilemeniz gerektiğinde diliyor musunuz? Özür dilemenin ardından durumu telafi etmek için çaba gösyeriyor musunuz? O zaman onlar için bu konuda harika bir modelsiniz!
P Psikolog
SDÖ sadece psikologlar tarafından uygulanan bir yaklaşım değildir. Anne babalar da bu sürecin önemli destekçisidirler. Nasıl mı? Bloğumuzda yer alan “Yeterince iyi anne baba olmak” yazımıza göz atabilirsiniz..
R Rica etmek
Rica etmek ve lütfen demek günlük hayatımızın işleyişini inceden kolaylaştıran yöntemlerden. Nazik olmak, evinizde çocuklarınıza katacağınız en büyük değerlerden..
S Sosyal gelişim
Sosyal gelişim diğer gelişim alanları gibi doğumla başlar ve hayatımız son bulana kadar devam eder.. Ve biliyor musunuz, beynimizin plastisitesi beynimizdeki gri maddelerin de eş zamanlı bir değişime uğradığını gösterir.
Ş Şaka
Şaka ve mizah SDÖ’nün olmazsa olmazlarındandır.. Mizah var olduğunda hepimiz kendimizi daha iyi hisseder ve daha iyi öğreniriz..
T Takas
Biz SDÖ ekibinin, özellikle okul öncesi yaş grubundaki çocuklara “paylaş” demek yerine “dilerseniz takas yapabilirsiniz” dediğimizi biliyor muydunuz? Çünkü takas adil bir yöntemdir ve çocuklar ellerindekini kaybetmiş hissetmezler.
U Uzun
Evet SDÖ gelişimi uzun bir yoldur. Yürüdüğünüze değecek bir yol..
Ü Üzüntü
5 temel duygumuzdan biri olan üzüntüyü hissetmek, bastırmamak, geçiştirmemek sağlıklı bir ruh hali için çok önemlidir…
V Var olmak
Var olduğumuz her an nefes alırız, nefes bizi sakinleştirir, duygularımızı daha iyi yönetmemizi sağlar. Gün içinde çok hızlandığınızı fark ederseniz, nefes alın ve sadece “var olduğunuz” bir üç dakika yaratın kendinize..
Y Yardım etmek
Şefkat, merhamet, yardım etmek.. Sosyal duygusal gelişimi desteklediğinizde belki de insanlığa da en büyük faydayı sağlıyoruz..
Z Zihin
Zihnimiz, bedenimiz, ruhumuz hepsi bir arada bir bütündür. SDÖ yaklaşımında bireyi herşeyi ile kabul eder, farklılığını elemeden dahil ederiz.
Comments are closed.